Sygt eller sundt

Nettet er fuldt med gode råd om sundhed. Noget er videnskabeligt bevist – andet er kommercielt, manipulerede fakta, løse rygter, gode historier, misinformation, pseudovidenskab, fake news, ammestue historier, anekdoter og halve sandheder. Sundhed er blevet en industri (kaldet bekymringsindustrien i bogen) – og kan nemt overgøres.

Mange bliver fitnessfanatikere, spiseforstyrrede eller ortorektiske i jagten på sundhed. Desværre er der en del medieskabt sundhedsforvirring – f.eks. TV2 udsendelsen om HPV vaccine som var baseret på misvisende cases og vildledende kilder.
Pas på forskellen mellem korrelation og kausalitet – mange medier forveksler dette.
Stol ikke på influencers. Det er være kendt er ikke det samme som at vide noget – og mange får penge for at promovere specifikke produkter.

Vi går mod et postfaktuelt samfund
I 2018 døde 136000 af mæslingerne – kunnet været undgået med vaccine


Sundhedsråd:

  • Detox kurer er det rene volapyk . Lever, milt og nyrer klarer jobbet fint.
  • Det er ikke sundt for kroppen af gennemføre en ironman
  • Dyre cremer er penge ud af vinduet
  • Immunboosting gennem fødevare virker ikke
  • Slankekurer og diæter: glem det. Bedste råd: omlæg dine vaner – spis kun sundt, varieret og mindre – og vær fysisk aktiv.
  • Superfoods er ren marketing og har ingen effekt
  • Drop vitaminpillerne (med mindre din læge har anbefalet dem)

De 3 store dræbere: Rygning, Alkohol og INAKTIVITETForskningen er i krise – op imod halvdelen af alle forskningsresultater kan ikke reproduceres, og man nå derfor betvivle deres rigtighed.
Formidling er svær. Overskriften “P-piller øger risikoen for brystkræft med 20%” dækker over en undersøgelse der viser at risikoen stiger fra 0.055% til 0.068% (og i øvrigt mindske risikoen for bl.a. Livmoder- og æggestokkræft). Risikoen ved p-piller er dermed ikke så stor som overskriften indikere?
Kritisk videnskabsjournalistik er desværre end manglevare. Oftes bliver resultater fra forskningsinstitutionens egen kommunikationafdeling, ukritisk viderbragt direkte i medierne. Husk at institutionen også skal markedsføre sig selv for at tiltrække fonde og investorer.
Akupunktur, zoneterapi og healing har ingen videnskabelig evidens. James Randi udlovede i 1964 en dusør på 1 mill $ til et bevis for det overnaturlige, herunder healing. 50 år senere er dusøren endnu ikke udbetalt. Alternativ behandling har 3 virkemåder: placeboeffekt, ‘get better anyway’ samt ‘regression to mean’. Alternativ behandling bør reguleres og varedeklareres.

Den som ingenting ved, tvivler aldrig

Leave a Reply